maanantai 28. huhtikuuta 2014

Liikuntahistoriani

Usein olen kommenteissa ja livenä saanut kyselyä ja kommenttiä siitä, että kuinka lyhyellä treenillä voi lähtä lajissani kilpailemaan. Se on totta, ettei tätä ole polvenkorkuisesta asti harrastanut kukaan. Minusta se ei silti huononna lajia, vaikkei sille olekaan pennusta asti uhrattu koko elämää. Minulle on itse asiassa ihan sama, harrastaako joku golfia, maraton-juoksua, zumbaa, ampumahiihtoa vai salipirkkoilua, jos se tekee ihmisen itsensä onnelliseksi ja saa kokea valitsemallaan tiellä kehitystä ja onnistumisen iloja. Minusta se on kuitenkin se kaikkein tärkein asia.

Mutta niin, ajattelin nyt läteä vähän valottamaan omaa liikuntahistoriaani ja sitä, miten minä päädyin lajin pariin, koska sitä usein kysellään.

Lisää kuvateksti
Olen kasvanut perheessä, jossa liikuttiin paljon ulkona ja isäni oli aktiivinen urheilija jo minun ollessa pieni. Jos lapsuuden jatkuvat leikit ja pelit ulkona metsissä jätetään pois, ensimäiset kosketukseni "kilpailuun" oli varmaan ne hippo-hiihdot. Innostuin niistä lapsena ja aloin hiihtää paljon. Kävin useita kertoja viikossa isäni kanssa sivakoimassa ja opeteltiin pikkuhiljaa tekniikkaa paremmaksi ja menoa kovemmaksi. Ihan tarkkaan en muista mitä kaikkia kisoja ihan pentuna kiersin, mutta oli siellä jo vähän muitakin kisoja, kuin vain niitä hippo-hiitoja.

Kouluun mennessä pelasin kesät pesäpalloa ja uin kokoajan. Kuntoni oli hyvä, yleisurheilukouluissa ja muissa kävin ja se jatkuva päätäpahkaa eteenpäinmeneminen oli minulle elämäntapa. Kuitenkin ylä-asteelle siirryttäessä alkoi vähän meno hetkellisesti muuttua ja koska oma murrosikäni alkoi monia ikätovereitani myöhemmin, havahduin kahdeksannella luokalla, että olin melko pullukka. En siksi, ettenkö olisi liikkunut, olin vaan aina ollut lapsenpyöreä ja se näkyi vielä tuolloinkin poskistani. Silloin mä päätin aloittaa laihtumisen ja aktiivisen, tavoitehakuisen liikkumisen. Aloin juoksemaan lenkkejä. Lisäksi aloin käymään useita kertoja viikossa ryhmäliikuntatunneilla. Kunto senkun kasvoi ja painoa tippui yhden kevään aikana varmaan 10 kiloa. Samoihin aikoihin tein lopullisen päätöksen siitä, että haluan lukion jälkeen armeijaan. Koska olin pienikokoinen tyttö, halusin mahdollistaa itselleni mahdollisimman hyvän jaksamisen edes hyvän kunnon avulla.

Armeijaan meneessä juoksin pitkiä lenkkejä, cooperin aika oli kolmena tonnin paikkeilla, olin käynyt vuosia stepeissä ja erilaisilla aerobic-tunneilla. Armeijassa urheilin päivittäin ja sain ensimäiset kosketukset salitreeniin. Juoksin päivittäin ja tein tuvassa iltaisin lihaskuntoa erilaisten punnerrusten, vatsojen yms perusliikkeiden muodossa. palvelukseni kuitenkin keskeytyi erään kurjan loukkaantumisen vuoksi. Sama loukkaantuminen teki liikkumisestani käytännössä mahdottomaksi useiksi kuukausiksi. Nuo kuukaudet ovat olleet elämäni pisimmät. Masennuin ja olin ihan hulluuden partaalla...

Kun sain taas itselleni toimintakuntoiset raajat, elettiin kevättä 2005. Oli aika ottaa menetetty kunto takaisin. Aloin treenaamaan maraton-haave mielessä. Juoksin ja jumppasin. Paljon. Treenikertoja kertyi viikossa 6-8. Lopulta juoksin polvet rikki. Oltiin taas ihmeissään. Lenkkejä oli pakko lyhentää ja keventää, tilalle tulivat erilaiset jumpat. Lopulta syksyllä 2007 minua pyydettiin ensimäisen kerran ohjaamaan jumppia ja lopulta huomasin iltatöikseni ohjaavani jumppia joka 6 viikossa. Lisäksi vedin kevyttä lenkkiä ja ehtiessäni kävin muiden tunneilla hikoilemassa. Jumppia vedin kevääseen 2013 saakka. Välillä ohjasin sen jopa 6 tuntia viikossa, välillä vain muutamaa tuntia. Ohjemistossa pyöri step, compat, pump, kuntopiiri.. Vuosina 2011-2013 karkean arvion mukaan juoksin 2-3 kertaa viikossa ja ohjasin tai olin ohjattavana n. 6 tunnilla viikossa, joten liikuntatunteja kertyi.

Loman turvottama neiti hetki ennen salirakastumista

Sali tuli ensimäistä kertaa "oikeasti" ohjelmistoon kesällä 2011. Tuolloin pyysin hierojaani tekemään minulle 2 jakoisen ohjelman, jota voisin kesällä vaihtelun vuoksi ryhmäliikunnalle tehdä. Kävin salilla, mutten ollut vielä rakastunut. Kuitenkin syksyllä 2012 minut sai salille eräs Herra, joka alkoi minua ohjeistaa ja opastaa ja HUPS, olin kerrasta myyty. Samantien sain ohjeistusta ja neuvoja, yhdessä treenaaminen oli ihanaa ja ykskaks huomasin isoja muutoksia omassa olotilassani ja kropassani. Siitä se lähti. 2012-2013 vedin jumppia, lenkkiä ja salia kolmejakoisella ohjelmalla, mutta kokoajan huomasin kaiken muun jäävän saliharjoittelun taakse. En enää himoinnut asfalttia niinkuin ennen. Aloin himoita rautaa.

Viime syksynä sitten tein elämäni isoimman muutoksen; muutin Helsinkiin ja marssin valmentajani luokse ja sanoin "Minä halun sut mun valmentajaksi" ja siitä hommat pyörähti isolle. Tässä vaiheessa jäi pois kaikki muut jumppahumppailut ja focus siirtyi kokonaan fitnekseen ja sillä tiellä nyt ollaan. Ja niin rakastuneita <3!


Joten, vaikka puhdas salihistoriani on melko lyhyt, olen aina liikkunut ja en varmasti olisi saanut tuloksia niin nopeasti kuin olen saanut  jos olisin aloittanut ihan sohvaperunapohjalta. Lihakseni ovat kuitenkin tottuneet ottamaan vastaan treeniä ja rasitusta ja palautumaan. Eli ei tässä urheilussa kuitenkaan ihan eilisen teeren poikasia olla. Elintapani kuitenkin olivat pitkään kohtalaisen retuperällä. Vaikka urheilin paljon, viikonloput meni juhliessa. Onneksi saliharrastuksen myötä on tullut tuohonkin asiaan muutos. Palanen kerrallaan.

Ja tässä vaiheessa iso kiitos Herralle ja Akille et olen nyt tässä. Tästä on hyvä jatkaa täysiä eteenpäin.

24 kommenttia:

  1. Ensinnäkin hienoa että olet löytänyt noita mahtavia fitness-ilmiön tuottamia ääliömäisiä kuva-pläjäyksiä. Ne kertovat treeni ideologiasta aika paljon! Noita juurikin oli aiemman kommenttini blogi-linkeissä ja ei todellakaan hyvässä valossa.

    Tyyliin: Jalkasi katkesi, Kyykkää siis kovemmin tollo!, Olet hikoillut itsesi vakavaan nestevajaukseen, treenaa siis kovempaa, pidempään ja villapaitaa vielä päälle!! You are gonna die to it but just do it harder!! It's just dramatic injury,...you'll better go higher and faster!! Maksimoi kurjuutesi keinotekoisesti että saat tästä kaikesta kovempa ja vaikeampaa. ...no joo, anteeksi innostumiseni, varmaaan kanootin jokainen inkkari, (korjaan tyyppi, ettei kukaan suutu) sai jo pointin???

    (BTW välikommenntti,Eikös coopperin aika ole 12min?)

    Ja kun postauksen lukee niin oletko nähnyt edellä mainittuja kuvia jo lapsuudessasi? "Huikeita" määriä liikuntaa viikkoon (nuorelle), loukkaantumisia? ehkä kataboliaa? ehkä orastelevaa ylikuntoakin? Mene ja tiedä...

    Tekstejäsi lukiessa tulee usein myös väkisin mieleen että oletko tehnyt tätä kaikkea pelkästään oman itsesi takia? Usein ihmistä ajaa eteenpäin näyttämisenhalu, hyväksynnän haku, korostunut kilpailuvietti, alhainen kyky hävitä rehdisti. Vastaavanlaisia suomalaisia blogeja joita löytyy netistä jo satoja ja satoja ja sieltä em asioita pomppailee esille...

    Ja pakko vielä kysyä että vaikka sanoit bloggauksen alussa HYVÄKSYVÄSI...(tai siis korjaan "MINULLE ON AIVAN SAMA") mitä muut harrastaa, niin pystytkö oikeasti myöntämään epäkohtia tai virheitä omassa lajissasi tai omassa tekemisessäsi?? Tai myöntämään rehdisti jonkin toisen lajin huippuominaisuuksia? Vai pysyttäydytkö jääräpäisesti kannassasi ja kilpi pysyy kiiltävänä?

    Ja jos vaivauduit lukemaan edellisten kommenttien linkkejä niin jokainen meistä joutuu myöntämään että harvoin osataan mennä OIKEASTI terveys ja hyvinvointi edellä kun hulluus ottaa vallan. Tämä korostuu etenkin NYKYISEN "HYVINVOINTI"-yhteiskuntamme suorituskeskeisessä pelihelvetissä.

    Ennenvanhaan asia oli toisin kun ei ehditty hulluilemaan. Uskallan väittää että yksikään nykypäivän huippuunsa viritetty bodattu kroppa ei olisi jaksanut savotassa päivääkään savotta-ukkojen mukana vaan bodareille jäisi se käpylehmillä leikkiminen sillä aikaa kun emännät tekee pihatossa työnsä ennen miesten metsästä paluuta.Ja nythän en väitä että ennen oli KAIKKI paremmin...enhän? ....vähän off-topic.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinäkin, olenko muuta väittäny cooperista? Siinä oli pilkku välissä. Lauserakenne olisi voinut olla vaikka; Juoksin pitkiä lenkkejä ja tuolloin cooperini aika oli kolmisen tonnia. Ei pitkät lenkit ja cooper vastaa lauseessa toisiaan.

      Tottakai mä teen tätä itselleni, mutta olen jossain aikaisemmassa kirjoituksessa myös sanonut olevani melko kilpailuhenkinen. Ei ne asiat sulje toisiaan pois. Toki myönnän epäkohtia omassa lajissani, aika harva asia maailmassa on täydellistä.

      Poista
  2. Mikä ongelma sulla on? Miks et anna toisen vaan tehä mitä haluaa ja tekisit itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No koirat haukkuu ja karavaani kulkee.
      Se on helppo anonyymiuden takaa tulla huutelemaan, mut onneksi mulla on paksu nahka :)

      Poista
    2. Anonyymi huutelee Anonyymille? Ei minulla ongelmaa tietääkseni ole...ainakaan en siitä vielä ole tietoinen jos on. Ja kyllähän minä teenkin, paljonkin. =)

      Poista
    3. Paneudutaan edelleen tuohon coopperiin. En yhdistänyt sitä pitkiin lenkkeihin vaan,...
      Coopperissahan juostaan ajallisesti 12 minuuttia ja tästä syntyy coopperin-testin tulos joka taas ilmoitetaan metreissä, eli tulos voi olla esimerkiksi tuo maaginen 3000 metriä.
      Olemmehan kaikki asiasta samaa mieltä?

      Vaikuttaako tekemiseeni tai kirjoituksiini että kirjoitanko tässä anonyyminä, Anneli Ala-Härmänkylänä vai nimimerkillä Kivespussi? Ei. Ja kirjautumispakkoahan tähän foorumiin ei ole.

      Ja edelleenkään en mielestäni ole "koirana haukkunut" tms vaan kirjoittanut kaikenmaailman tuumailuja. Pitkältihän on kyse siitä kuinka itse kirjoituksiin suhtautuu ja kuinka ne käsittelee? Rakentavasti vai vetääkö niistä herneen nenään...se kertoo nahan paksuudesta.

      Ja eikös asia ole niin että kirjoitat julkista blogia laitat kuviasi julkisesti ihmisten katsottavaksi? Haluat silloin myös tietyllä tapaa julkisuutta, haluat että blogiasi ja elämäsi kulkua seurataan. Tätä kaikkeahan on myös mahdollista kommentoida.

      Pitäsikö sitten kaikkien kommenttien sisältää suurta ihailua, ylistämistä ja ylitsevuotavaa kehumista, ilman että siitä otetaan kolausta...terveen itsetunnonhan ei pitäisi pienistä järkähtää.

      -Anonyymi A.K.A etc,etc,etc.... ;)

      Poista
    4. Ei tietenkään kaiken tarvitse ylistää tia kehua. Ja olen aina ollut sitä mieltä, että jos itse itsensä "julkiseksi" laittaa niin silloin on oltava ottamaan palaute vastaan. Oli se sitten seiskajulkisuutta, blogia, bigbrotheria tai seurustelua jonkun "nimekkään" kanssa tai mitä hyvänsä.

      Enkä minä hernettä kirjoituksistasi nenään vedä- ei ole mitään syytä. Mielipiteet ovat persereikiä- jokaisella omansa.

      Poista
    5. En ehkä kärjistäisi mielipide käsitettä noin vahvasti....

      Ajatteleppa että sinulla ja jollakin ystävälläsi olisi jostakin asiasta TÄYSIN sama mielipide. No mutta tässä tapauksessahan se tarkoittaisi sitä että teillä olisi YHTEINEN persereikä! Eikö?

      Ja jos menet toimistoon OMAN mielipiteesi (lue:persereikäsi) kanssa ja tulet sieltä taivuteltuna pois HÄNEN mielipiteensä (lue:persreikänsä) kanssa. ...menee paradoxaaliseksi...

      Poista
  3. Tuota anonyymiä taitaa kyllä vituttaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistäs tällaisia johtopäätöksiä henkilö anonyymi...?

      Poista
  4. Näyttää tämä Anonyymi, joka kirjoittaa RAKENTAVIA kommentteja tietävän asioista aika paljon enemmän, kuin esim. blokkaja itse. Elikkäs, kuka ikinä oletkin KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu minä tiedän ja myönnän, että ihan aloittelija minä olenkin. En ole koskaan muuta väittänytkään. Siksi lähinnä kerronkin omasta elämästäni ja miten on menny, enkä ala esimkerkiksi minkään sorttisia neuvoja jakamaan muille.

      Poista
    2. Kiitos Anonyymi! En itseäni sen kummempana tietäjänä tai taitajana pidä ja lyijyä tottelen kuten me kaikki muutkin. Toki synnytysosastolta pääsystä saakka olen liikunnan ja suorituskyvyn kanssa ollut tekemisissä mutta liian usein edelleen nykypäivänäkin kantapään kautta asioita opin. Enkä ketään ala opettamaan tms,...jokainen saa tottakai tehdä kuinka parhaakseen kokee.

      Ja joku tuossa aiemmin meinasi että minua vituttaa mutta eihän minua vituta ollenkaan. Päinvastoin. Ja sitten jos minua alkaa vituttamaan niin se ei kyllä jää keneltäkään huomaamatta,....ja minua ei vituta kauaa yksin. ;) heh,heh.

      -Alkuperäinen Anonyymi

      Poista
  5. Sä oot Sara ihan mieletön mimmi, älä välitä tuollaisista typeristä kommenteista!

    VastaaPoista
  6. Mä mietin myös, että miks toi pätevä anonyymi ei pidä omaa blogia, kun on niin paljon sanottavaa. Ei tartteis sitten toisia vähätellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ding,ding,ding! Korjataan nyt että ketään tai kenenkään tekemisiä en edelleenkään ole "vähätellyt". Vaan olen ottanut kantaa siihen että KUINKA ja MILLÄ kustannuksella asiota tehdään fitness buumin hurmiossa. Ja myös siihen mitä ajatuksia ko blogin teksteistä herää.
      Ja kyllä tätä "buumin" tuomaa ylilyöntiä tapahtuu nykyään myös kovaa rahaa tahkoavassa crossfitissäkin mutta ilman fittnesin syömishäiriö/ulkonäkö ilmiötä. Harmi että sekin laji on menettänyt osan alkuperäisestä olomuodostaan kaupallisuuden myötä. Ja yksi epäkohta mikä on noussut em. Buumien mukana on todella KIRJAVA joukko PERSONALTRAINEREITA. Nykyisin joka toinen vähänkin liikkunut on kouluttautunut PT:ksi,...eli kyseenalaistan erittäin vahvasti 70% suomen nykyhetken PT:n pätevyyden. Tästäkin epäkohdasta voisi paatostaa vaikka päivän...mutta joku järki saisi olla myös pt koulutuksessakin ja vahvasti suosittelen ihmisiä myös käyttämään omaa päätään asiota tehdessä ja paneutumaan asioihin. Sen sijaan että mennään "valmiiseen" pöytään, (epäpätevän ptn koulittavaksi),..."no kun on kiire" menttaliteetilla.

      Siihen että en omaa blogia pidä, löytyy montakin syytä. Samoista syistä minua ei löydä facebookista tai mistään muustakaan sosiaalisesta formaatista.

      -Alkuperäinen anonyymi

      Poista
  7. Juu no tuossa Pt-asiassa olen kyllä ihan samaa mieltä.

    VastaaPoista
  8. Pääni kipeytyi anonyymin tekstejä lukiessa. Pikkaisen liikaa suuria kirjaimia. Huoh. Onhan fitness nyt niiiiin huipuilla ja juu, noita motivointilauseita on joka likalla facessa ja blogeissa linkitettyinä, mut miten se voi anonyymia noin kovasti ärsyttää? Jättää jutut lukematta, helppoa eikös? Sara ei ole todellakaan missään vaiheessa edes välillisesti vihjannut aliarvioivansa muita lajeja saati ollut myöntämättä kisaviettiään. Miksi pitää alkaa vääntää asiasta, jolla ei alunperinkään ole mitään todellisuuspohjaa. Mikäli taas noista varhaisista kisaamisista puhutaan, niin en todellakaan usko, että tuo mimmi nousee lavalle jollei oikeasti kunto ole kohdillaan. Tuolla edistymisellä lavalle nousee todella hyvä paketti. , Nadja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkästi tulee Nadjalla tukka kipeäksi. =D
      Sen verran mitä olen näitä lukenut niin aika paljon asiaa tuo anon kyllä kirjoittaa. Se täytyy Nadjankin myöntää?
      Ihan tarkkaan jos luetaan niin tekstithän ei ota kantaa just Saran treeniin ja valmistautumiseen vaan yleistäen. Se on sitten asia erikseen kuka noista ottaa itseensä. Taidetaan olla liian herkkäpintaisia kun joku tuo negatiivista esille jostakin mistä itse pidät?

      Itse ymmärrän kaikkien pointit mutta mistä Nadja otti itseensä?

      T: Samuli H

      Poista
    2. Samulia kompaten.

      Ja Nadjalle, "jättää jutut lukematta, helppoa eikös"? Voit soveltaa tätä itsekkin.

      Poista
    3. Samulia kompaten.

      Ja Nadjalle, "jättää jutut lukematta, helppoa eikös"? Voit soveltaa tätä itsekkin.

      Poista
    4. Samulia kompaten.

      Ja Nadjalle, "jättää jutut lukematta, helppoa eikös"? Voit soveltaa tätä itsekkin.

      Poista
  9. EI tällainen ole mielestäni pelkkää yleistämistä:"Vai pysyttäydytkö jääräpäisesti kannassasi ja kilpi pysyy kiiltävänä?" Saatika näppärästi kysymysmerkein laitetut lauseet viitaten blogistin nuoruusvuosiin. Mut otan hedonistin vinkistä vaariin ja jätän jatkossa anonyymin merkityksettömät ja oikeastaan aika sisällöttömätkin kirjoitukset lukematta. (Luin kyllä kaikki aikaisemmat linkitykset läpi eikä niissä mitään ihmeellisyyksiä ollut, perusjuttuja).
    Kevätterkuin,N

    VastaaPoista