maanantai 22. huhtikuuta 2013

Polttoaine eli safka

Inbody postaus sai pari ihmistä kysymään "Oletko millaisella ruokavaliolla". Ilmoittaessani etten millään, asiaa hieman ihmeteltiin, mutta pelkästään positiiviseen sävyyn. Myös viikonloppuna erästä vanhaa tuttavaa nähdessäni (ja hänelläkin on jonkinlainen ymmärrys ihan asioista) tuumasi "Et oo tosissas, et tuollasia tuloskia ilman mitään ruokavaliota..." Kyllä, ihan oikeasti ilmaan mitään ruokavaliota. Päätin siis hieman nyt raottaa sitä, millainen mun "peruspäivä" on safkojen suhteen.

Uusi ultimatelemppari; Granaattiomena!
Pääsääntöisesti päiväni ja ruokailuni rullaavat melko hyvin omalla painollaan ja melko samanlaisella kaavalla. Ruokailuja tulee päivään 5-7, vähän välipaloista riippuen. Yleensä kaava on seuraavanlainen;

- Aamupala; Puuro, marjoja, soijalesitiini, leikkelettä/kananmuna
- Välipala; Hedelmä, riisikakkuja/leipä
-Lämmin ruoka
- Välipala; rahkaa, mehukeittoa/protskujuoma, siemeniä/leseitä, riisikakkuja yms
- Lämmin ruoka
-Palkkari tai "jotain pientä" (tämä jää joskus pois)
- Iltapala; Rahkaa, marjoja, siemeniä, leipä/munia/protskujuoma
Lisäksi c-ja d-vitamiinit, omega, kreatiini ja beta-alaniini

 Lämmin ruoka koostuu aina kolmesta osasta; "hiilarit, protskut ja rehut"- ajatusmallilla, niinkuin kuuluukin. Määrät lataan yleensä lautaselle "lautasmallin mukaisesti", eli noin puolet vihreille ja 1/4 osa hiilareille ja prodelle. Vihreinä yleensä lautasella on salaattia, seassa oliiviöljyä ja balsamicoa, joskus myös jotakin lämpimiä kasviksia. Hiilareina useimmiten täysjyväpastaa, joskus riisiä, täysjyväohraa, perunoita tai bataattia (melkein aina molemmat uunissa tehtynä). Proteiini on useimmiten kanaa, mutta käytän myös jauhelihaa, ja joskus porsaan ulkofilettä. Kalaa koetan syödä vähintään yhtenä päivänä viikossa, mutta tämä ei valitettavasti aina toteudu.
Alkuviikolle ruoanlaittoa
Muuten ruoanlaitossa koetan suosia marinoimattomia lihoja, aina niitä ei vaan täällä pikkukylällä ole saatavilla :( Ruoan koetan nykyisin aina tehdä vähintään 2 päiväksi kerrallaan, joskus koko viikoksi jos oikein innostun. Koko viikon kokkailut on toistaiseksi kuitenkin melko vähäisiä, koska tää uus "safkaustyyli" on vielä vähän opettelussa. Selityksiä toisaalta, mutta kun on aikaa kuitenkin kokata 2-3 päivän välein niin samapa tuo.
En ole koskaan tähän astisessa elämässäni punninnut ruokia. Olen aina syönyt melko perusterveellisesti, mutta viimeisen 6kk aikana olen panostanut entistä enemmän ruoan laatuun, puhtauteen, tuoreuteen ja terveellisyyteen. Olen vähentänyt leipää, viljatuotteita ja prosessoituja tuotteita, einekset ja muut valmistuotteet ovat lentäneet kokonaan pois ostoskoristani ja herkkujen ja "roskaruoan" määrä on vähentynyt, mutten ole täysin niitä itseltäni kieltänytkään. En näe omalla kohdallani ainakaan toistaiseksi missään "kaikki herkut pois"- ajattelumallissa järkeä, koska siihen ei ole pakottavaa tarvetta. Koetan kuitenkin miettiä aina "kaksi" kertaa, kun karkkihammasta kolottaa, että pärjäisinkö ilman. Koetan myös "tyytyä" 200g irttareita entisen 500g sijaan tai yhteen jädeen koko litran sijasta :D Hankalaa on se, että rakastan leipomista ja nimenomaan makeita herkkuja, mutta niiden tekeminen on pitänyt miltei kokonaan lopettaa, koska harvemmin niitä kukaan on kanssani syömässä ja yksi miljoonan kalorin mudcake häviää minulta yksinkin alta aikayksikön, jos sen erehdyn kaappiin leipomaan.

Nyt olen kuitenkin meinannut tehdä testiluontoisen "punnitsen ruokani ja lasken kalorini"- jakson, jotta saisin paremman selvyyden päivittäisestä energiantarpeestani. Eli nyt pikkuhiljaa aletaan totutella vaakaan. En kuitenkaan annan maailmani kaatua, jos joku päivä välissä meneekin punnitsematta. Alkuun aloitan tunnustelemaan 1800 kaloria/pvä ruokailua, mutta luulen, että tuolla kalorimäärällä nälkä tulee olemaan jatkuva (kiitos jäätävän nopean aineenvaihduntani), joten hyvin pian voi olla että nostan 2000/pvä. Haistellaan tilannetta, pidän teidät ajantasalla!

Sunnuntain iltapala; rahka granaattiomenalla ja gojumarjoilla, teeleivät ja kananmuna

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tervetuloa T_T, toivottavasti tykkäät.
      Mukava et tykkäsit ja liityit!

      Poista
  2. Uu vois itekin koittaa tuota granaattiomenaa, en oo ikinä maistanu. Täytyy vaan selvittää miten se syödään :D Itellä tulee liian vähän vihreetä :/ Plus nykysin päivällä syöminen on kauheeta hotkimista ennen kun tyttö tylsistyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No suosittenen Hanna! Mä syön sen ihan vaa tuollaisenaan tai rahkassa...mietin et salaattiinkin olis kiva piriste. Alkuunvähä oli hankaluuksia hokata kuinka ne siemenet saa helpoiten ulos, mut sit hoksasin, hyvä mä! Eli kannattaa siis ns taivuttaa sitä hedelmänpuolikasta "auki" ni niit alkaa tippuileen ja sit loput pohjalta kaivoin lusikalla.

      Poista
  3. Granaattiomena pitääkin ottaa testiin, en olekaan ennen kokeillut. :)

    Kiitti vinkistä. Ja hienoa, että et ole millään dieetillä tai tarkalla ruokavaliolla. Vähän kaikkea periaatteellakin voi saada tuloksia aikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, en voin kuin suositella!

      Ja juu oon kul ollu tyytyväine ja olli ihana huomata ettei tulokset välttis mitää pilkuntarkkaa syömistä ole vaatinu.

      Poista